Burnout: Και τώρα τι κάνουμε;

Ήταν Γενάρης του 2022. Μόλις είχα βγει από μια ταραχώδη σχέση και μόλις είχα τελειώσει την εξεταστική μου. Ο συνδυασμός του heartbreak και της όχι και τόσο καλής επίδοσης μου στα μαθήματα της εξεταστικής με ώθησε σε μια προσπάθεια υπεραναπλήρωσης σε σχεδόν όλους τους τομείς στη ζωή μου. Να προσέξω τη διατροφή μου, να προσέξω στα μαθήματα, να αναλάβω όσες περισσότερες υποχρεώσεις και καθήκοντα μπορώ ώστε να νιώσω ότι πετυχαίνω σε κάτι. Ωστόσο όπως εύκολα μαντέψατε, αυτό δεν τελείωσε τόσο καλά.

Σταδιακά άρχισα να αισθάνομαι απαθής για τη σχολή μου. Το αντικείμενο που μόνος μου επέλεξα χωρίς καμία πίεση πλέον μου φαινόταν μια δύσκολη υποχρέωση. Οι φιλικές μου σχέσεις περνούσαν κρίση αλλά δεν με ενδιέφερε και πολύ. Παράλληλα ένιωθα να απομακρύνομαι από ότι με ενδιέφερε και να μην μπορώ όσο και να προσπαθώ να νιώσω ικανοποιημένος.

Αυτή η κατάσταση στο χώρο της ψυχολογίας είναι γνωστή ως Burnout η αλλιώς εξάντληση και χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση, απάθεια ή αμφιβολία για την χρησιμότητα αυτών που πράττουμε στην καθημερινότητα μας και αισθήματα αναποτελεσματικότητας ή έλλειψη προσωπικής επίτευξης. Σε ακραίο βαθμό το burnout ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας όπως: παρατεταμένο στρες, κόπωση, αυπνίες, μεταπτώσεις στη διάθεση, καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, και επιρρέπεια σε ασθένειες.

Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά, πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση; Ιδανικά μερικές παρατεταμένες διακοπές σε κάποιο εξωτικό νησί θα έλυναν το πρόβλημα στη στιγμή, αλλά επειδή μιλάμε και σοβαρά πρέπει να έχουμε στο νου μας κάτι πιο ρεαλιστικό. Η λύση στο πρόβλημα είναι να αναλάβουμε ενεργό δράση και να κάνουμε μικρο-διορθώσεις στην καθημερινότητα μας, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα:

  • Εξετάστε τις πιθανές επιλογές σας: Μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με τον προϊστάμενο σας ή τον σύμβουλο σας. Ίσως μπορεί να σας βοηθήσει με την ρύθμιση του φόρτου εργασίας σας. Προσπαθήστε να θέσετε στόχους για το τι επείγει και τι μπορεί να περιμένει.
  • Αναζητήστε υποστήριξή: Είτε πρόκειται για συναδέλφους, είτε για φίλους, είτε για κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας όλοι χρειαζόμαστε ένα support system για να μας βοηθήσει να εξετάσουμε το θέμα μας από διαφορετική οπτική και ίσως να βρούμε κάποια λύση.
  • Δοκιμάστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα: Δεν χρειάζεται να είναι γιόγκα ή διαλογισμός. Μπορεί να είναι μια βόλτα στη φύση, ένα πικ-νικ στο πάρκο ή κάποιο παιχνίδι με φίλους. Λίγος χρόνος μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και του κινητού είναι απαραίτητος.
  • Δοκιμάστε να ασκηθείτε: Η συχνή φυσική άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, στη χαλάρωση και την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας
  • Ύπνος: Ίσως το πιο απαραίτητο στη λίστα μας. Ο ύπνος βοηθάει το σώμα μας να ξεκουραστεί και τον εγκέφαλο μας να αποβάλει τοξίνες ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει πως 7-8 ώρες ύπνου την ημέρα οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα στρές.
  • Mindfulness: Στα ελληνικά θα το συναντήσετε ως Ευσυνειδητότητα και πρόκειται για την συγκέντρωση της προσοχής μας στο ρυθμό της αναπνοής μας και την παρατήρηση των αισθήσεων και των συναισθημάτων μας χωρίς να τα ερμηνεύσουμε ή να τα λογοκρίνουμε. Στην καθημερινότητα αυτό μεταφράζεται στο να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις με δεκτικότητα και υπομονή, χωρίς αρνητική κριτική.

Το burnout είναι μια σοβαρή κατάσταση που απειλεί την ικανότητα μας να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά σε μια δύσκολη καθημερινότητα. Είναι καθήκον μας να παρατηρήσουμε πότε πιέζουμε υπερβολικά τον εαυτό μας και να φροντίσουμε να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για χαλάρωση προληπτικά και την ευκαιρία να αναρρώσει σε περίπτωση που το περιβάλλον και οι απαιτήσεις μας καταβάλλουν.

Yiannos Kryos

Φοιτητής Ψυχολογίας και αίωνιο 90's kid αν και γεννήθηκα μια δεκαετία αργοπορημένος. Οτιδήποτε αφορά την ψυχολογία, την μουσική των 90's και των 00's γενικότερα και τους Florence and the Machine ειδικότερα είναι κάτι που με ενδιαφέρει.

Author: Yiannos Kryos

Φοιτητής Ψυχολογίας και αίωνιο 90's kid αν και γεννήθηκα μια δεκαετία αργοπορημένος. Οτιδήποτε αφορά την ψυχολογία, την μουσική των 90's και των 00's γενικότερα και τους Florence and the Machine ειδικότερα είναι κάτι που με ενδιαφέρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *