Ποια είναι τα μυστικά του (καλού) κρασιού;

«Κάτοπτρον είδους χαλκός εστί, οίνος δε νοός» (ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει την ψυχή, το κρασί τον νου).

Αισχύλος

Σύντροφος σε μοναχικές βραδιές, μέλος της παρέας τα βράδια που αράζουμε στο σπίτι, απαραίτητο ξεκίνημα της βραδιάς στο εστιατόριο αλλά και στο μεζεδοπωλείο. Κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα και σε ακόμα περισσότερα αρώματα και ποικιλία γεύσεων. Το σώμα του μπορεί να είναι δεμένο ή ελαφρύ, η επίγευσή του σοκολατένια ή γεμάτη φρούτα. Προσφέρεται σε διάφορες θερμοκρασίες και για τον λόγο αυτό δεν έχει εποχή, ενώ όταν προσφέρεται με τον σωστό τρόπο αποτελεί γευστική εμπειρία! Αν ήταν κουίζ, η απάντηση θα ήταν ήδη στα στόματα των περισσοτέρων, όμως εμείς σήμερα το μόνο που θέλουμε να προσφέρουμε στα στόματα είναι μια ξεχωριστή επαφή μαζί του. Το κρασί και τα μυστικά του, λοιπόν και πάμε να τα αποκαλύψουμε!

Διαβάζοντας ένα μπουκάλι κρασί. Αλήθεια, τι μπορούμε να μάθουμε και μόνο από το μπουκάλι ενός κρασιού; Αρχικά το χρώμα του. Τα βασικά χρώματα του κρασιού είναι το λευκό, το ροζέ και το κόκκινο. Το χρώμα που θα έχει ένα κρασί εξαρτάται τόσο από την ποικιλία σταφυλιού όσο και από την οινοποίηση που θα ακολουθηθεί. Οι διαβαθμίσεις στο χρώμα επηρεάζονται από τις ποικιλίες. Έτσι, τα μονοποικιλιακά κρασιά έχουν συνήθως πιο έντονο και «καθαρό» χρώμα, ενώ τα πολιποικιλιακά έχουν χρώμα με διαφόρων εντάσεων αποχρώσεις και πιο παιχνιδιάρικο.

Οι ποικιλίες, είτε είναι μία ή περισσότερες, επίσης αναγράφονται στο μπουκάλι του κρασιού. Μερικές από τις πιο συχνά απαντώμενες ποικιλίες είναι οι Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Carménère, Bordeaux, Syrah, Pinot, Zinfandel, Grenache, Carignon, Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Viognier, Sauvignon Blanc. Αλλά κι οι ελληνικές, ασύρτικο, μαλαγουζιά, αγιοργίτικο, μοσχάτο, μοσχοφίλερο, μαυροδάφνη, ρομπόλα, ξινόμαυρο, σιδερίτης. Στην πραγματικότητα η λίστα είναι ατελείωτη και η πιθανότητα εξοικείωσης με όλες αρκετά μειωμένη για απλούς καταναλωτές κρασιού. Η γνώση, ωστόσο, είναι πάντα χρήσιμη γιατί βοηθά, τόσο στην αναγνώριση της ποικιλίας, όσο και στη μετέπειτα νέα αναζήτηση. Έτσι, αν για παράδειγμα μας άρεσε ένα merlot είναι πιθανό και κάποιο παρόμοιο, αντίστοιχα να μας φανεί ενδιαφέρον.

Άλλη πληροφορία, είναι το ποσοστό αλκοόλ που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο κρασί. Όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότερη η αιθανόλη κι άρα τόσο πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην κατανάλωσή του. Αναφέρεται, επίσης, στο μπουκάλι, συχνά, το όνομα του παραγωγού και το οινοποιείο. Πληροφορίες σημαντικές καθώς ο τόπος παραγωγής επηρεάζει τη γεύση, ενώ η διαδικασία οινοποίησης μπορεί να παρουσιάζει διαφορές ανάμεσα στους οινοπαραγωγούς.

Τέλος , συχνά αναγράφεται και η χρονολογία εμφιάλωσής του. Η αλήθεια είναι ότι αν και συνηθίζεται να θεωρούμε καλύτερο κρασί το παλαιότερο, αυτό δεν ισχύει πάντα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κρασιών που κυκλοφορούν για ευρεία κατανάλωση προορίζονται να καταναλωθούν εντός πενταετίας. Η χρονολογία έχει, ωστόσο, δύο ρόλους. Πρώτον, να μπορούμε να εντοπίσουμε χρονιές που όντως ξεχώρισαν, χρονιές ιδιαιτέρως γευστικές ή χρονιές που λόγω συνθηκών είχαν αποτυχία. Δεύτερον, αν έχουμε να διαλέξουμε σε δύο αντίστοιχα μπουκάλια και δεν έχουμε καμιά αντίθετη πληροφορία, μάλλον, καλύτερα και πιο ασφαλές είναι να προτιμήσουμε το χρονολογικά παλιότερο.

Καταρρίπτοντας τα «κλισέ» στην επιλογή κρασιού. Τόσο αγαπητό και με μακρόχρονη ιστορία είναι το κρασί, που αναμενόμενο είναι η κατανάλωσή του να συνοδεύεται από αρκετά κλισέ. Κάποια από αυτά ήρθε, όμως, η ώρα να καταρριφθούν. Το καλό κρασί δεν είναι απαραίτητα ένα ακριβό κρασί κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός ευπώλητα και γνωστά κρασιά είναι, εκ των πραγμάτων, πιο ακριβά. Αφετέρου ο υποκειμενικός παράγοντας γεύση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Για τον λόγο αυτό πριν ξοδέψουμε μια μικρή περιουσία σε διάσημες ετικέτες, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι θα μας αρέσουν, ή τουλάχιστον ότι υπάρχει πιθανότητα να μας αρέσουν.

Κλισέ νούμερο δύο: Το κόκκινο κρασί είναι βαρύ, το γλυκό κρασί χτυπάει, αν έχει λίγο αλκοόλ μπορείς να πιεις όσο θες κι άλλα αντίστοιχα. Το πόσο θα επηρεάσει ένα κρασί εξαρτάται από εκείνον που το πίνει, την κατάστασή του εκείνη τη στιγμή, το αν έχει φάει ή όχι, το αν είναι σε κατάσταση στρες και φυσικά, το πόσο θα πιει αλλά και σε τι διάστημα θα πιει. Είναι, λοιπόν, πολυπαραγοντικό και δεν εξαρτάται από ένα νούμερο ή ένα χρώμα.

Κλισέ νούμερο τρία: το ψάρι συνοδεύεται μόνο από λευκό κρασί το κόκκινο κρέας μόνο από κόκκινο κι άλλα τέτοια χρωματικά στερεότυπα. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι συνδυασμοί είναι πιο κλασικοί και δεν αφορούν τόσο στο χρώμα, όσο στην ποικιλία, για παράδειγμα τα syrah με κόκκινο κρέας, το αρνί με cabernet, το κοτόπουλο με pinot κι ο αστακός, το καββούρι και τα συναφή, με chardonnay ή ασύρτικο. Αλλά και πάλι, όλα είναι θέμα όρεξης, διάθεσης, γεύσεων και παρέας. Οπότε δεν υπάρχει λάθος συνδυασμός αν αυτός μας αρέσει!

Και τώρα που μάθαμε να διαβάζουμε ένα μπουκάλι και ποια κλισέ να αποφύγουμε, ας διαλέξουμε ένα ωραίο κρασί για απόψε! 5 Βασικά tips για να μάθουμε, να εκπαιδευτούμε και να το απολαύσουμε. Καταρχάς κρατάμε σημειώσεις! Από όποιο κρασί πίνουμε και πόσο μας άρεσε ή δε μας άρεσε. Υπάρχουν, μάλιστα κι apps που μπορούν να μας βοηθήσουν με τη βαθμολογία και την κατάταξή μας. Επιπλέον, προσπαθούμε κάθε τόσο να δοκιμάζουμε μια νέα ποικιλία και να σχηματίζουμε γνώμη γι’ αυτή. Επίσης, αν εντοπίσουμε έναν παραγωγό του οποίου το κρασί μας άρεσε, δοκιμάζουμε κι άλλα κρασιά του. Ακόμα, δίνουμε έμφαση στις λέξεις-κλειδιά, ξηρό, ημίγλυκο, αφρώδες κι επιλέγουμε με βάση την όρεξή μας . Και τέλος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, πριν αγοράσουμε, αποφασίζουμε πόσα χρήματα θέλουμε να διαθέσουμε.

Ανεξάρτητα από χρώμα, ποικιλία και κόστος, κλισέ, αλήθειες και tips, το κρασί μπορεί να γίνει το κλειδί που λύνει τη γλώσσα όταν είμαστε θλιμμένοι και χρειαζόμαστε να μιλήσουμε, η κανάτα που γεμίζει την καρδιά με θάρρος όταν είμαστε ερωτευμένοι και θέλουμε να εξομολογηθούμε τον έρωτά μας, το ηχείο που δυναμώνει τις φωνές μας που χαράματα τραγουδούν στις γειτονιές. Μπροστά από ένα ποτήρι κρασί μας συνάντησαν μερικές από τις πιο δυνατές μας στιγμές και δώσαμε ραντεβού με αλλαγές αι επιλογές, ίσως και ζωής. Παρέα ή μοναξιά, αδυναμία ή δύναμη, το κρασί μπορεί σίγουρα να γίνει εμπειρία δυνατή. Ας προσπαθήσουμε να την κάνουμε γευστική κι αξέχαστη!

Πηγή του άρθρου: https://www.pillowfights.gr/metamorphosis/poia-einai-ta-mystika-toy-kaloy-krasioy/

FreeMind Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *