10 φορές που πίεσες τη σχέση σου
Όντας σε σχέση και θέλοντας όλο αυτό να πετύχει και να έχει ωραία κατάληξη, προσπαθείς υπερβολικά. Κι όταν προσπαθείς υπερβολικά, φτάνεις στο σημείο να πιέζεις ασυναίσθητα τον σύντροφό σου. Μπορεί οι αιτίες αυτής της πίεσης να είναι αθώες, αλλά η πίεση υπάρχει. Κι αν το καλοσκεφτείς, σε κανέναν δεν αρέσει να πιέζεται ή να τον πιέζουν. Τι κάνεις εν τέλει ασυνείδητα και πιέζεις; Τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις; Ακολουθούν 10 παραδείγματα, 10 φορές που το έκανες και δεν το κατάλαβες.
1. «Πες μου τι νιώθεις»
Ίσως η πιο αθώα φράση που όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είτε θέλαμε να δούμε αν βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, είτε θέλαμε απλώς να ακούσουμε ότι μας αγαπάνε. Όπως και να έχει, δεν μπορείς να προστάζεις κάποιον σε άκυρη στιγμή να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Αυτή σου η ανάγκη να ακούσεις τι νιώθει ο άλλος, του δημιουργεί μια πίεση. Καλύτερα να τον αφήσεις να μιλήσει όταν είναι έτοιμος. Ο κάθε άνθρωπος θέλει διαφορετικό χρόνο για να ανοιχτεί σε τέτοια θέματα.
2. «Σήμερα θα βρεθούμε τελικά;»
Ο σεβασμός στο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις της σχέσης σου είναι ή θα έπρεπε να είναι αυτονόητος. Αν σου έχει πει πως έχει βαρύ πρόγραμμα και δεν ξέρει αν θα προλάβει να σε δει, η παραπάνω ερώτηση απλώς προσθέτει παραπάνω βάρος στις υποχρεώσεις. Κι αυτό γιατί θέλει όντως να σε δει, αλλά όντως δεν προλαβαίνει. Και όταν το ξαναζητάς ή το ξαναρωτάς, πιέζεις για μία «καλύτερη» απάντηση. Δώσε λίγο παραπάνω χώρο για μία-δυο μέρες. Δε χάθηκε και ο κόσμος αν δε βρεθείτε για 24 ώρες.
3. «Πού θα πάμε διακοπές φέτος;»
Στάσου μια στιγμή και σκέψου πού μπορεί να βρίσκεται το λάθος. Είσαι σίγουρος πως η σχέση σου έχει την ίδια οικονομική άνεση με εσένα; Είσαι σίγουρος πως έχει ελεύθερο χρόνο και θέλει να τον αξιοποιήσει με αυτόν τον τρόπο; Αν ναι, οκ, δεν υπάρχει κάτι να αλλάξεις εδώ. Αν, όμως, όχι, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως διακοπές ίσον επιπλέον έξοδα, άρα οικονομική πίεση. Καλύτερα να προτείνεις μια εκδρομή ή ένα διήμερο και να συζητήσετε τις δυνατότητές σας, προτού το δέσεις κόμπο κι αρχίσεις να ψάχνεις προορισμούς με τη βαλίτσα στο χέρι.
4. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βιάσου»
Υπάρχει που υπάρχει άγχος στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά μας, κ.τ.λ., δε χρειάζεται να υπάρχει και μέσα στη σχέση. Γιατί να αγχώσεις κάποιον; Τίποτα δε λειτουργεί υπό πίεση. Κι ενώ υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες όντως πρέπει να βιαστείς, τις περισσότερες φορές βιαζόμαστε και τρέχουμε κι αγχωνόμαστε για πράγματα που δεν είναι καν σημαντικά. Την επόμενη φορά που θα πας να το πεις, πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου ότι σημασία έχει το ότι είστε μαζί ακριβώς εκείνη τη στιγμή.
5. «Νομίζω πρέπει να στρωθείς λίγο περισσότερο στη δουλειά»
Αλήθεια, θεωρείς πως μπορείς να υποδείξεις σε κάποιον τι να κάνει, χωρίς να νιώσει πίεση; Είτε ο σύντροφός σου πρέπει να τα βγάλει πέρα σε μια δύσκολη εξεταστική, είτε εργάζεται, δεν έχεις το δικαίωμα ούτε να κριτικάρεις τη δουλειά του, ούτε να μειώνεις την προσπάθειά του. Είναι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος που γνωρίζει τι είναι ικανός να καταφέρει και τι θέλει να πετύχει. Στήριξέ τον και βοήθησέ τον αντί να κάνεις συστάσεις.
6. «Θα είναι κι ο τάδε στην παρέα μαζί σας;»
Οι πρώην παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας. Οι πρώην δεν παίζουν κανένα ρόλο μέσα σε μια σχέση. Αυτός ο άνθρωπος επιλέγει να είναι μαζί σου κι όχι με κάποιον άλλον για τους δικούς του λόγους. Αν ο πρώην έρωτάς του ανήκει στην ευρύτερη παρέα, οκ, είναι κάπως άβολα τα πράγματα, αλλά όταν ρωτάς κάθε τρεις και λίγο αν θα είναι μαζί τους όταν βγουν, δημιουργείς μια δυσφορία κι αναγκάζεις έμμεσα τον άνθρωπό σου είτε να μη βγει με την παρέα (για να μην αισθανθείς άβολα), είτε να πει ψέματα για να μη σε στεναχωρήσει. Μήπως να μη σε νοιάζει πια τόσο πολύ τι κάνουν οι πρώην και να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου;
7. «Εκείνος ο φίλος σου είναι κακή επιρροή»
Αν δεν το λες για πλάκα, τότε χώνεσαι στα προσωπικά του συντρόφου σου, είτε αυτά αφορούν φιλίες, είτε την οικογένειά του. Υποδείξεις και χαρακτηρισμοί είναι περιττά σε τέτοιες καταστάσεις. Αν σε ρωτήσει τη γνώμη σου, μπορείς πολύ ευγενικά να απαντήσεις. Αν «θέλεις το καλό του» και λες κάτι παραπάνω, άσε να ξέρει αυτός το καλό του. Κι αν δεν το ξέρει, θα το μάθει, αλλά θα το μάθει μόνος του, πατώντας την.
8. «Έλα να γνωρίσεις την οικογένειά μου»
Τον ρώτησες τον σύντροφό σου αν θέλει να γνωρίσει την οικογένειά σου; Κι αν τον ρώτησες, είσαι σίγουρος πως δεν πιέστηκε για να σου δώσει την απάντηση που ήθελες να ακούσεις; Είναι λογικό να θέλεις να τα πάνε καλά με τους δικούς σου και οι δικοί σου να θέλουν να γνωρίσουν το άτομο με το οποίο περνάς τόσες ώρες. Οι χειρισμοί εδώ πρέπει να είναι λεπτοί. Πρώτα συζητάς και μετά ρωτάς.
9. «Θα ήθελες κάποια στιγμή να παντρευτούμε;»
Αυτή η φράση, καλώς ή κακώς, παίζει να είναι ο ορισμός της πίεσης σε μια σχέση, μαζί με το «Πότε θα παντρευτούμε;». Οι προσδοκίες, λένε, σκοτώνουν. Όταν περιμένεις πολλά από κάποιον, αυτός ο κάποιος πιέζεται συνειδητά. Αν θέλεις να μάθεις το πώς βλέπει τη σχέση σας, απλά ρώτα τον. Όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους.
10. «Σ’ αγαπάω»
Αυτή η χιλιοειπωμένη φράση θεωρητικά συνοδεύεται κι από ένα «Κι εγώ». Την πρώτη φορά που θα ακουστεί μέσα σε μία σχέση, αυτός που θα το πει, «πιέζει» τον άλλον για μια απάντηση. Δυστυχώς, εδώ δεν υπάρχει κάποιο λάθος. Αν το νιώθεις, το λες χωρίς να περιμένεις απάντηση. Δε θα πρέπει να σε αφορά η απάντηση που θα πάρεις, αν πάρεις, ούτε να ντρέπεσαι για κάτι που νιώθεις. Κι έτσι, δε θα νιώσει πίεση και ο δέκτης.
Πηγή του άρθρου: https://www.pillowfights.gr/get-involved/10-fores-poy-pieses-tin-sxesi-soy/